Yhteisöllisen opiskeluhuollon työntekijät

Yhteisöllisen opiskeluhuollon hankerahoitteiset työntekijät lv 2024-2025
Kasvatusohjaaja Maiju Penttilä (hanketta 30.4.2025 asti) 044 7865 757
Koulunuorisotyöntekijä Hanna Ollilla (hanketta 6.6.2025 asti) 044 7865 756

Mitä on yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö? 

Koko oppilaitosyhteisöä tukeva ehkäisevä yhteisöllinen työ on opiskeluhuollon ensisijainen toteuttamismuoto. Hyvinvoiva opiskeluyhteisö sekä terveellinen ja turvallinen opiskeluympäristö ovat oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvoinnin edellytyksiä. Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan koulun tai oppilaitoksen toimintakulttuuria ja toimia, joilla edistetään opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia, vuorovaikutusta, osallisuutta, ympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä esteettömyyttä. 

Hyvinvointia edistävä yhteisöllinen opiskeluhuolto kohdistuu koko opiskeluyhteisöön, mutta työtä voidaan myös kohdentaa tietyille luokka-asteille tai ryhmille, esimerkiksi koulun aloittamis- tai päätösvaiheeseen tai tunnistetun ryhmään liittyvän ongelman perusteella.  (lähde: THL) 

 

Kasvatusohjaaja 

Kasvatusohjaaja toimii Parkanon yhtenäiskoulussa kaveri- ja tunnetaitojen asiantuntijana. Hän on osa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Kasvatusohjaaja jalkauttaa koulun toimintakulttuuriin sellaisia toimintatapoja, jotka vaikuttavat myönteisesti lasten ja nuorten kouluhyvinvointiin. Käytännössä kasvatusohjaaja voi pitää esimerkiksi ryhmäytyksiä yhteistyössä opiskeluhuollon muiden toimijoiden kanssa sekä vapaa-aikatoimen kanssa. Tärkeää on myös yhteistyö sidosryhmien kuten tukioppilaiden kanssa, nuorten kanssa tehtävästä työstä kumpuaa esim. teemaviikkoja sekä muuta yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa. Hän voi myös tarjota keinoja haasteellisiin tilanteisiin koulun arjessa, esim. ryhmähengen parantaminen, riitatilanteiden selvitys, auttaa kaveriporukoita heidän haasteissaan ja opettaa puuttuvia kaveritaitoja. Kasvatusohjaajan tärkein työtä ohjaava motto on, että jokainen lapsi ja nuori voisi tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Tämä lisää hyvinvointia ja tukee mielenterveyttä. 

 

Koulunuorisotyöntekijä

Koulunuorisotyöntekijän työhön kuuluu Parkanon yhtenäiskoulun ja Parkanon lukion oppilaiden kanssa toteutettava yhteisöllinen työ nuorisotyön lähtökohdista. Nuorisotyöntekijä koululla tukee nuoria arjen voimavarojen löytämisessä, sekä oman hyvinvoinnin vahvistamisessa. Koulunuorisotyöntekijälle kuuluu yhteisöllinen toiminta, kuten ryhmäyttäminen, tapahtumat koululla ja vapaa-ajalla, välituntitoiminta, työpajatoiminta ja kaikki yhteisöllisen opiskelijahuollon työtehtäviin kuuluva tukeva toiminta. Tärkein tehtävä nuorisotyöntekijällä on kohdata nuoret heidän omassa kasvuympäristössä matalan kynnyksen toimijana ja turvallisena aikuisena. Nuorisotyöntekijä tekee yhteisöllisen työn lisäksi matalan kynnyksen yksilötyötä tukien opiskeluhuollon muita toimijoita sellaisten nuorten kohdalla joiden tuen tarve on matala. Nuorten tukemisen lisäksi koulunuorisotyöntekijä toimii siltana opiskelijoiden ja opettajien välillä tukien myös henkilökunnan toimijuutta. 

SOME

Kasvatusohjaajan ja koulunuorisotyöntekijän voit löytää myös Tiktokista: konukajaparkano

Koulunuorisotyöntekijä käyttää myös somealustoja: Instagram ja Snapchat: parkanonkonu